fbpx

Przepisy na zdrowe przekąski: Chipsy, batony oraz lody!

0

Każdy z nas lubi przekąski, niestety większość z nich nie należy do zdrowych i raczej powinno się ich unikać. Wystarczy jednak trochę kreatywności by zastąpić je innymi, równie smacznymi przekąskami, które możesz jeść bez ograniczeń!

Zdrowe przekąski to idealne rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Nie powodują przybierania na wadze, a są równie smaczne jak ich nie zdrowe odpowiedniki dostępne w sklepach. Poniżej przedstawiamy przepisy na zdrowe chipsy, batony oraz lodySprawdź również 15 najbardziej tuczących przekąsek!

Zdrowe przekąski: Lody arbuzowe

W upalne dni nie ma nic lepszego od pysznych i orzeźwiających lodów. Niestety by spalić kalorie które zawierają zwykłe lody potrzeba wiele pracy. Przedstawiamy bardzo prosty sposób na przygotowanie zdrowych lodów arbuzowych idealnych na upalne dni, które możesz jeść bez ograniczeń!

Przepis: Pokrój arbuza na kawałki, następnie każdy z kawałków nabij na patyczek do lodów. Tak przygotowanego arbuza włóż do zamrażarki. Arbuz zawiera aż 92% wody, a jego słodki i orzeźwiający smak doskonale nadaje się na upalne dni.

Zdrowe przekąski: Chipsy z pieca

Chipsy są doskonałą przekąską. Niestety smaży się je w głębokim tłuszczu, przez co są bardzo kaloryczne. Nie ozacza to jednak, że należy z nich zrezygnować. Wystarczy zrobić je samemu!

Przepis: Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Oprócz ziemniaków możesz użyć także innych warzyw i owoców, takich jak cukinia, buraki, marchew czy jabłka. Rozłóż je na blasze, posyp ulubionymi przyprawami i piecz w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez około 2 godziny. Od teraz możesz jeść chipsy bez obaw, że przytyjesz!

Zdrowe przekąski: Batoniki owsiane

Batoniki są przepyszną przekąską, którą można zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie. Niestety te dostępne w sklepach nie należą do najzdrowszych, zawierają dużo węglowodanów prostych, który później bardzo ciężko spalić.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g masła
  • 100 ml miodu
  • 100 g daktyli
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki wiórków kokosowych

Przepis: W misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane migdały oraz wiórki kokosowe. Rozpuść masło, dodaj do niego miód i posiekane daktyle. Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Na blasze rozłóż papier do pieczenia, następnie wyłóż na niego przygotowaną wcześniej masę i rozsmaruj. Piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut i pokrój na małe batoniki. Dla lepszego smaku możesz posmarować je rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego!

Komentarze

Share.

Comments are closed.