Domowa nutella – przepis 

1 min czytania

domowa nutella

Życie rodzinne wielu z nas ma słodkie akcenty, kojarzące się z kanapkami z Nutellą. Na szczęście, dzięki rosnącej świadomości na temat składników i jakości produktów, wszystkie domowe kremy czekoladowe można przygotować samodzielnie. Takim przykładem jest nasza domowa nutella, która oferuje bogactwo wartości odżywczych i cenne składniki pochodzące z kakao czy orzechów laskowych. Przeczytaj nasz przepis na domową wersję kremu czekoladowego!

Składniki

  • 05, laski wanilii,
  • 1,5 szklanki orzechów laskowych bez skórki
  • 2 czubate łyżki kakao naturalnego,
  • 0,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu (ew. syropu daktylowego/ klonowego).

Jeżeli masz orzechy laskowe ze skórką, należy rozpocząć od podgrzania teflonowej patelni i wsypania na nią orzechów. Następnie należy prażyć je do momentu, aż zaczną pięknie pachnieć. Gdy to nastąpi, należy je zdjąć z ognia i przełożyć je do bawełnianej ściereczki. Po tym kroku trzeba wymasować orzechy w rękach tak, aby usunąć skórki.

Sprawdź też: Co jeść na diecie.

Przygotowanie

Przygotuj blender o dużej mocy – najlepiej około 1000W, ponieważ taki silnik umożliwia precyzyjne mielenie orzechów laskowych na gładki krem bez ryzyka przegrzania. Przed rozpoczęciem miksowania umieść orzechy laskowe w komorze blendera, a następnie uruchom urządzenie. Powoli zwiększaj obroty blendera i miksuj na średnim poziomie przez ok. 5-8 minut, dzięki czemu składniki powoli uzyskają jednolitą, płynną konsystencję.

Weź połowę laski wanilii i przekrój ją na pół. Wlej mleko do naczynia, dodaj otwartą laskę wanilii i gotuj na małym ogniu, aż do momentu wrzenia. Pamiętaj, by mieszać całość od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia się. Po zdjęciu mleka z ognia, przecedź je przez sitko, żeby usunąć resztki laski wanilii. Po przestygnięciu dodaj je do blendera razem z 2 łyżkami naturalnego kakao oraz 2 łyżkami miodu i zblenduj na gładką masę.

Krem czekoladowy powinien być przechowywany w czystym, szklanym słoiczku z pokrywką w lodówce maksymalnie do 2 tygodni. Aby zachować jego świeżość, należy go nakładać na kanapki lub inne produkty spożywcze tylko i wyłącznie przy użyciu czystego noża. Należy unikać kontaktu produktu ze śliną, masłem lub innymi tłuszczami. Wypróbuj także inne przepisy z naszego bloga. Może masz ochotę na domowe nuggetsy z piekarnika?