Dietetyczne PĄCZKI jaglane! [przepis] | Gotuj FIT – odcinek 5

0

Gotuj FIT odcinek 5 – Dietetyczne PĄCZKI jaglane!

Przyszedł czas na 5 odcinek z serii Gotuj FIT. Dziś tłusty czwartek, a więc przygotowałam dla Was coś ekstra… PĄCZKI jaglane, które możecie jeść bez obaw o sylwetkę – jeden pączek to tylko 50 kcal :)

Pieczone pączki jaglane są BEZGLUTENOWE. Przygotowałam je z mieszanki mąki ryżowej, mąki jaglanej (którą przygotowałam sama – ale o tym w kolejnym przepisie) i skrobi ziemniaczanej. Przepis ułożyłam za pomocą aplikacji Dziennik Kalorii – polecam ją wszystkim, którzy chcą zacząć jeść zdrowo i zrzucić kilka kilo :) Ale do rzeczy, przejdźmy do przepisu:

Pieczone pączki jaglane – składniki:
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 1 szklanka mąki jaglanej (przepis na mąkę jaglaną domowej roboty w kolejnym odcinku)
– pół szklanki skrobi ziemniaczanej
– 2 łyżeczki sody
– 200 gram twarogu
– 2 ugotowane ziemniaki
– 160 ml mleka kokosowego (można je zastąpić zwykłym mlekiem)
– 3 łyżki miodu

Pieczone pączki jaglane – sposób przygotowania:

Do blendera wrzuć twaróg, ziemniaki, mleko i miód. Dokładnie zmiksuj składniki – tak, by tworzyły jednolitą masę. Do miski wsyp mąkę ryżową, mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną oraz sodę. Suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj do nich wcześniej przygotowaną masę i ugnieć. Powstałe ciasto przykryj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.

Z ciasta uformuj niewielkie kulki (z tej ilości ciasta powinno Ci wyjść około 40 pączków) i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie zwilż kulki wodą i wstaw do rozgrzanego piekarnika (pączki piecz w 190 stopniach przez około 20 minut). Po 5 minutach pieczenia możesz posmarować pączki jajkiem rozbełtanym z dodatkiem mleka. Gotowe! :)

Chcesz schudnąć? PAMIĘTAJ:
Jeśli chcesz skutecznie pozbyć się tłuszczu, nie wystarczy od czasu do czasu zjeść coś dietetycznego. Wszystkim osobom borykającym się z problemem nadwagi polecam naszą dietę – gwarancja utraty 4 kilogramów już po pierwszym miesiącu :)

Zamów naszą dietę »

Komentarze

Share.

Comments are closed.