Odchudzające śniadanie: Co jeść na śniadanie, by chudnąć szybciej?

0

Jak skomponować odchudzające śniadanie?

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To od niego zależy, czy pobudzimy metabolizm i będziemy spalać kalorie na najwyższych obrotach, czy nie. Dziś pokażę Wam co jeść na śniadanie, by przyspieszyć odchudzanie. Zapraszam :)

Jakiś czas temu pisałem o tym co jeść przed snem, by nie kłaść się spać głodnym, a jednocześnie nie spowalniać odchudzania (jeśli jeszcze nie czytaliście, zapraszam >>). Dziś opiszę równie ważną kwestię, którą jest komponowanie odchudzającego śniadania.
Od tego z czego skomponujemy nasze śniadanie zależy bardzo wiele. Dobre śniadanie pobudzi uśpiony przez noc metabolizm, dzięki czemu będziemy szybko i sprawnie spalać zjadane kalorie (i unikniemy odkładania się ich w formie tłuszczu). Nasyci nas na długi czas, co pomoże oprzeć się pokusie pojadania między posiłkami zmniejszając ryzyko wystąpienia nagłego uczucia głodu, oraz zmniejszy nasz apetyt w ciągu całego dnia. Zatem co jeść na śniadanie, by przyspieszyć odchudzanie?

Jak skomponować odchudzające śniadanie?

Po pierwsze: Jedz śniadanie od razu po wstaniu z łóżka

Gdy śpimy, cały nasz organizm funkcjonuje w zwolnionym tempie. Jednak to, że się obudziliśmy nie oznacza, że obudził się także nasz metabolizm. Jedząc śniadanie do godziny po przebudzeniu mamy pewność, że nasz metabolizm zdąży się rozkręcić. Jeśli w porę go nie obudzimy, możemy mieć później problemy z tempem spalania kalorii.

Po drugie: Zadbaj o dużą zawartość węglowodanów złożonych

Tak jak na 6 godzin przed snem warto unikać jedzenia węglowodanów złożonych (by spowolnić metabolizm na noc), tak po przebudzeniu warto zjeść ich więcej. Węglowodany złożone trawione są powoli, dając nam energię na długi czas. Posiłek bogaty w węglowodany złożone pozwoli także przyspieszyć metabolizm, by przez resztę dnia działał na wysokich obrotach.
Węglowodany złożone znajdziecie w takich produktach jak: pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, wafle ryżowe, ryż (najlepiej brązowy), kasze. Warto komponować posiłki z oparciem o Dziennik kalorii, który wskaże ilość węglowodanów w potrawie, którą przyrządzacie (wystarczy wprowadzić dodane produkty).

Po trzecie: Wybieraj produkty bogate w błonnik

Ilość błonnika w posiłku jest dość istotna. Zależy od niej to, jak długo po zjedzeniu posiłku będziemy czuć sytość. Podczas śniadania błonnik jest podwójnie ważny, ponieważ jego niedobór z rana sprawi, że przez resztę dnia możemy mieć problemy z zaspokojeniem głodu. Zatem jeśli często czujecie głód i ciągle macie ochotę na jedzenie, zwiększcie ilość produktów bogatych w błonnik (szczególnie podczas śniadania).
Produkty bogate w błonnik to między innymi: Otręby, owsianka, kasze, naturalne płatki zbożowe, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste, owoce i warzywa: brukselka, kapusta, kalarepa, brokuły, zielony groszek, porzeczki, agrest, jeżyny, maliny oraz suszone morele i śliwki.

Po czwarte: Zjadaj odpowiednią ilość kalorii

To, z czego komponujemy śniadanie jest ważne. Jednak podczas odchudzania najważniejszą rzeczą jest to, ile zjadamy kalorii (to od ilości kalorii zależy czy spalimy tłuszcz, zachowamy swoją wagę, czy przytyjemy). By chudnąć należy jeść o 200-300 kcal mniej, niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie (ale to już pewnie wiecie). Dobre, odchudzające śniadanie powinno stanowić około 40% dziennego zapotrzebowania kalorycznego (solidne, dobrze skomponowane śniadanie przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt na cały dzień).
Do wyznaczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego, oraz łatwego kontrolowania ilości kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczy w jedzonych posiłkach warto użyć Dziennika kalorii. Sprawia on, że utrzymywanie diety staje się prostsze, niż kiedykolwiek.

Sprawdź, czym jest Dziennik kalorii »

Po piąte: Unikaj słodyczy i tłustych potraw

Komponując nie tylko śniadania, ale i każdy inny posiłek warto unikać tłustych potraw (które są bardzo kaloryczne, przez co nawet mała porcja staje się tucząca) oraz słodyczy (które podwyższają poziom cukru we krwi, przez co zjedzone kalorie natychmiastowo odkładają się w formie tłuszczu).
By uniknąć nadmiernego „dotłuszczania” potraw, zamiast smażyć je w tłuszczu warto grillować, piec lub dusić potrawy. Należy też z rozwagą używać produktów zawierających dużą ilość tłuszczy, takich jak wieprzowina, sery, orzechy, oleje i oliwy.

Częstym błędem, który popełniamy jest jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy. By odchudzanie przynosiło rezultaty należy całkowicie usunąć słodycze ze swojego menu. Jeśli jednak bez słodkiej śmietanki do kawy, lub słodkiego deseru nie wyobrażasz sobie normalnego funkcjonowania, możesz skorzystać z oferty słodkich syropów bez kalorii, które stanowią doskonałą polewę do dietetycznych gofrówciast i innych bezcukrowych potraw (dowiedz się więcej o słodkich syropach bez kalorii >>).

 

Mam nadzieję, że po przeczytaniu dzisiejszego wpisu każdego dnia będziecie sprawnie komponować swoje odchudzające śniadanie. Jeśli jednak nie chcecie bawić się w samodzielne układanie potraw i chcieli byście dostać gotowy jadłospis ułożony specjalnie dla Was, zapraszamy do skorzystania z pomocy naszego dietetyka (kliknij, by dowiedzieć się więcej >>).

Nie zapomnijcie także polubić nas na facebooku, by nie przegapić kolejnych wpisów, oraz udostępnić ten wpis znajomym, którzy wciąż nie jedzą śniadań :)

Komentarze

Share.

Comments are closed.