fbpx

Naturalne spalacze kalorii – co jeść, by przyspieszyć odchudzanie?

0

Odchudzanie jest przyjemne wtedy, gdy widzimy efekty swoich starań. Niestety, często efekty są niewielkie, a nawet wręcz niewidoczne. W dzisiejszym artykule przedstawiamy naturalne spalacze kalorii czyli produkty, dzięki którym odchudzanie będzie przebiegało szybciej.

 

W dzisiejszych czasach coraz częściej możemy zauważyć nowy trend – modę na zdrowy styl życia. O ile jedzenie rzeczy świeżych i nisko przetworzonych zawsze ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, o tyle nie zawsze wpływa na naszą sylwetkę i proces odchudzania. Pamiętaj: Jeśli chcesz schudnąć musisz jeść nie tylko zdrowo, lecz także dietetycznie. Z pewnością pomogą Ci w tym naturalne spalacze kalorii.

Naturalne spalacze kalorii – co jeść, by chudnąć?

Czerwona herbata
czerwona herbataCzerwona herbata stała się pretendentem do miana pogromcy tłuszczu – i słusznie, bowiem jej pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu potwierdzają liczne analizy i badania naukowe. Specyficzne związki zawarte w czerwonej herbacie, jak kwas galusowy, garbniki i teina, ograniczają trawienie i wchłanianie tłuszczu, przyspieszając jednocześnie jego wydalanie z organizmu. Poza przyspieszeniem metabolizmu czerwona herbata pobudza pracę jelit, zmniejsza ryzyko nowotworów, chroni wątrobę, wzmacnia zęby i obniża cholesterol. Aby w pełni wykorzystać właściwości czerwonej herbaty należy przestrzegać pewnych ważnych zasad: nie zalewać suszu wrzącą wodą (odpowiednia temperatura wynosi 95 stopni) oraz spożywać ją przed wysiłkiem fizycznym.

Zielona herbata
zielona herbataKolejną herbatą, zasługującą na uwagę jest zielona herbata. Zawarte w niej katechiny przyspieszają spalanie tłuszczu głównie w obrębie brzucha. Nasz sojusznik w walce z oponką powinien  być spożywany przed wysiłkiem fizycznym, ponieważ właśnie wtedy zwielokrotni spalanie kalorii.

 

Cytrusy
cytrusyInnym naturalnym składnikiem naszej diety, który zasługuje na miejsce w naszej kuchni są cytrusy. To bogate źródło witaminy  C, która intensywnie spala tkankę tłuszczową. Dzięki witaminie C nasz organizm produkuje I-karnitynę, która sprawia, że tłuszcz nie odkłada się w komórkach, ale jest na bieżąco przetwarzany na energię. Warto zatem włączyć cytrusy do naszej codziennej diety, by skutecznie i bezpiecznie pozbyć się zbędnych kilogramów.

 

Papryczka chilli
papryczka chilliPapryczka chili to królowa brazylijskiej kuchni, która powinna zagościć również w naszych kuchniach. Zawarta w niej kapasaicyna podnosi termogenezę wewnątrz organizmu, zwiększając w konsekwencji tempo metabolizmu. Jak wiadomo, im wyższy metabolizm, tym szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Podobne właściwości mają też inne przyprawy: pieprz, imbir i curry.

Soczewica
soczewicaNastępnym pogromcą tłuszczu jest soczewica. Istnieje wiele odmian tego produktu i wszystkie są tak samo zdrowe. Soczewica jest bogata w białko i rozpuszczalny błonnik. Składniki te są odpowiedzialne za stabilizację poziomu glukozy we krwi, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia apetytu i łatwiejszego spalania tkanki tuszowej z najbardziej problematycznych partii ciała – brzucha, pośladków i ud. Soczewica jest szybka i łatwa w przygotowaniu i można łączyć ją z różnymi produktami.

Jogurt naturalny
jogurt naturalnyKolejny produkt, który przyspiesza metabolizm to jogurt naturalny. Zawiera wiele składników odżywczych oraz utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Ten mleczny produkt może mieć wiele zastosowań: może posłużyć jako dodatek do sałatek, surówek i koktajli owocowych. Najbardziej wartościowy dla organizmu jest jogurt grecki, ze względu na dużą zawartość białek.

Jajka
jajkaOstatni produkt, który wspomaga spalanie tłuszczu to jajka. Dostarczają dużej ilości białka bardzo wysokiej jakości. Białka z kolei aktywizują przemianę materii i ułatwiają spalanie tłuszczów, co jest zasługą lipoprotein: lecytyny i choliny. Śniadanie w postaci jajek daje uczucie sytości na dłużej. Jajka najlepiej jeść w postaci jajecznicy (w tej postaci, to najbardziej przyspieszające metabolizm danie), omletu z dodatkiem warzyw i chudej wędliny, a także past do ciemnego pieczywa. Jajka mają zatem wiele smacznych, sycących, a przede wszystkim zdrowych postaci.

 

Wiele osób mija odchudzanie ze zdrowym żywieniem. Oczywiście – zdrowe żywienie to coś, do czego powinniśmy dążyć komponując swoje posiłki. Jeśli jednak chcemy stracić kilka zbędnych kilogramów, musimy jednocześnie jeść dietetycznie. Do nauki dietetycznego jedzenia doskonale nadaje się aplikacja Dziennika kalorii (można ją założyć tutaj >>). Możecie także zamówić gotową dietę odchudzającą u naszego dietetyka, jeść zgodnie z nią i obserwować znikające kilogramy!

Zamów gotową dietę odchudzającą »

Komentarze

Share.

Comments are closed.