Jedzenie z mikrofalówki – czy traci właściwości odżywcze?

0

Kuchenki mikrofalowe są ogromnym udogodnieniem dla wszystkich, którym zdarza się jeść odgrzewane jedzenie. Jednak czy używanie ich nie zabija właściwości odżywczych naszych posiłków? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej jedzeniu z mikrofalówki.

W naszych kuchniach znajdziemy wiele urządzeń, które ułatwiają nam codzienne czynności, pomagają zaoszczędzić czas i bez których większość z nas nie wyobraża już sobie życia – choć nasze babcie doskonale obchodziły się bez nich. Są to zmywarki, roboty kuchenne, szybkowary czy obecne w wielu domach mikrofalówki. Wokół tych ostatnich narosło wiele kontrowersji. Jak myślicie, czy faktycznie są one prawdziwe, czy możemy je uznać za mity? Zajmijmy się jedną z tych powszechnie krążących opinii, a mianowicie: czy jedzenie z mikrofalówki traci właściwości odżywcze?

Mikrofale nie takie straszne
Fale emitowane przez mikrofalówkę są uważane przez wiele osób za szkodliwe – zarówno dla osoby obsługującej urządzenie jak i dla przygotowywanych pokarmów.  Jednak tak naprawdę promieniowanie mikrofalówki nie powoduje nowotworów i innych schorzeń, ponieważ fale nie są emitowane na zewnątrz. Nie wpływa ono również na wiązania związków chemicznych, więc tym samym nie powoduje utraty właściwości odżywczych zawartych w podgrzewanych produktach i potrawach.

Na co należy uważać podgrzewając jedzenie?
Za utratę właściwości odżywczych może odpowiadać jedynie podgrzewanie jedzenia do bardzo wysokich temperatur – wtedy nietrwałe stają się enzymy i witaminy (zwłaszcza witamina C), a także antyoksydanty – przeciwutleniacze usuwające wolne rodniki, oraz hamujące proces starzenia. Utratę cennych składników powodują więc rozmaite metody przygotowywania dań – gotowanie, pieczenie, smażenie. Co więcej – dania przygotowywane w mikrofalówce często nie są podgrzewane do bardzo wysokiej temperatury, więc mogą zachować więcej właściwości odżywczych niż w przypadku tradycyjnej obróbki cieplnej! Poza tym składniki odżywcze znajdujące się na przykład w warzywach są wypłukiwane podczas gotowania w wodzie. Zdrowsze może być więc przygotowanie warzyw w kuchence mikrofalowej, niż przez ich ugotowanie.

Kliknij i sprawdź, jak tracić 1 kg tygodniowo bez wychodzenia z domu »

Wniosek jest jeden: jedzenie z mikrofalówki nie traci w sposób znaczący właściwości odżywczych, a nawet traci ich mniej niż podczas przygotowywania potraw w inny sposób. Według badań naukowych potrawy z mikrofalówki mogą zachować więcej witamin niż potrawy gotowane o kilka, kilkanaście, a nawet o 50%! (Dotyczy to zwłaszcza witaminy B1.) Wystarczy zatem uważać, aby nie nastawić mikrofalówki na zbyt długi czas pracy i można cieszyć się smacznym, zdrowym, a przede wszystkim szybko przyrządzonym posiłkiem.

Jeśli powyższy artykuł zainteresował Cię, udostępnij go swoim znajomym na facebooku i zostaw nam „lajka”. Nie zapomnij też polubić naszej strony, by nie przegapić kolejnych wartościowych wpisów! :)

Komentarze

Share.

Comments are closed.