fbpx

Jakich produktów nie należy mieszać? Sprawdźcie TOKSYCZNE połączenia!

0

Czy wiecie, że łącząc niektóre produkty już na talerzu pozbywamy się części składników odżywczych? Niektóre produkty spożywane razem neutralizują swoje działanie, przez co stają się pustymi kaloriami. W dzisiejszym wpisie 6 połączeń, których lepiej unikać. Sprawdźcie, jakich produktów nie należy mieszać!

Jakich produktów nie należy mieszać?

1. Ziemniaki i jajka
Jajko sadzone z ziemniakami często gości na stołach polaków. Okazuje się, że łączenie tych dwóch produktów nie jest najlepszym pomysłem. Ziemniaki zawierają szczawiany, które hamują wchłanianie wapnia oraz żelaza (które są cennymi składnikami odżywczymi jajek). Wapń warunkuje zdrowe kości i zęby, oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca). Niedobory żelaza mogą być przyczyną zmęczenia, zawrotów głowy, oraz problemów z transportem odpowiedniej ilości tlenu do krwi.

2. Czarna herbata i ciasto drożdżowe
Kawa lub herbata oraz ciasto to dość częste połączenie. O ile kawa w połączeniu z ciastem nie jest problemem, o tyle herbata już tak. Wypicie czarnej herbaty po zjedzeniu ciasta drożdżowego powoduje utratę witamin. Drożdże są doskonałym źródłem witaminy B1, natomiast herbata zawiera garbniki, które ją niszczą. Witamina B1 poprawia pamięć, zdolność koncentracji i refleks. Miejcie to na uwadze, gdy następnym razem zasiądziecie do stołu na kawę/herbatę i ciasto :)

3. Pomidor i świeży ogórek
Pomidor z ogórkiem to pyszne połączenie smakowe, idealnie pasujące do porannego śniadania. Niestety, połączenie tych dwóch warzyw sprawia, że witamina C zawarta w pomidorze nie jest wchłaniana przez nasz organizm (ogórek utlenia witaminę C, przez co staje się ona dla nas bezużyteczna). Łyżeczka soku z ogórków potrafi zneutralizować witaminę C zawartą w trzech litrach soku pomidorowego! Witamina C chroni nas przed szybszym starzeniem, uczestniczy w produkcji kolagenu i podnosi odporność. Komponując śniadania pamiętajcie, by nie łączyć ogórka z pomidorem.

4.Czerwone wino i czerwone mięso
Wino, podobnie jak herbata i kawa, posiada garbniki, które ograniczają wchłanianie się żelaza, w które mięso obfituje (szczególnie wieprzowina, wołowina, dziczyzna). Żelazo zapobiega niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na naszą kondycję. Nie warto pozbywać się go w tak głupi sposób :)

5. Warzywa krzyżowe i ryby morskie
Ryby morskie takie jak dorsz, łosoś czy śledź są cennym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Połączenie ryb z warzywami krzyżowymi (czyli brokułem, kalafiorem,
brukselką, czy kapustą) powoduje blokowanie przyswajania tego pierwiastka. Warzywa krzyżowe zawierają tri-glikozydy, czyli substancje, które nie pozwalają tarczycy na wchłanianie jodu z posiłków. Pierwiastek ten jest również ważny dla naszej witalności, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.

6. Wędlina i ser
To chyba najczęściej spotykane połączenie. Trudno uwierzyć, że ono również nie jest zalecane. Wędliny zawierają cynk, natomiast ser fosfor. Zestawienie tych dwóch produktów razem powoduje, iż fosfor zawarty w serze znacznie ogranicza wchłanianie cynku, który odpowiada m.in. na naszą odporność, płodność, pamięć oraz wzrok. Oprócz wędlina zawiera sporo żelaza, którego wchłanianie blokuje wapń obecny w nabiale.

Wiecie już, jakich produktów nie należy mieszać. Zapamiętajcie je dobrze, lub zróbcie sobie listę i powieście na lodówce :) Nie zapomnijcie tez polubić nas na facebooku, by nie przegapić kolejnych wpisów! :)

Komentarze

Share.

Comments are closed.