Jaki chleb jeść na diecie?

0

Podczas odchudzania istotą rzeczą jest rodzaj pieczywa, które spożywamy. Warto wybierać takie pieczywo, które sprzyja utracie kilogramów, a nie powoli nas tuczy. Dziś pokażę jaki chleb jeść na diecie. Zapraszam!

Powszechnie uważa się, że chleb nie jest produktem, który sprzyja utracie kilogramów. Wiele osób będących na diecie rezygnuje z jedzenia chleba, zastępując go lekkim, chrupkim, „dietetycznym” pieczywem, lub waflami ryżowymi. Okazuje się, że rezygnując z chleba pozbawiamy się cennego źródła energii oraz witamin i minerałów, które ciężko będzie zastąpić. Zamiast rezygnować z jedzenia chleba znacznie lepiej nauczyć się wybierać taki, który pomoże nam w odchudzaniu.

Białe pieczywo

Wbrew powszechnej opinii, białe pieczywo wcale nie jest niezdrowe. Nie można jednak powiedzieć, by miało na nas dobry wpływ. Mąka pszenna, z której pieczony jest biały chleb i bułki przechodzi przez procesy oczyszczania. Niestety, większość witamin, minerałów i błonnika pokarmowego zawarta jest w tych częściach ziarna, które w procesach oczyszczania są odrzucane.
W efekcie białe pieczywo to głównie puste kalorie o niskiej zawartości błonnika i wysokim indeksie glikemicznym. Po zjedzeniu kromki białego chleba poziom cukru we krwi dość gwałtownie wzrasta dając nam energię na krótki czas, po czym jej nadmiar odkładany jest w formie tłuszczu (podobnie jak w przypadku cukru, jednak indeks glikemiczny białego chleba jest niższy od indeksu cukru, dlatego nie jest on aż tak tuczący).

Chleb tostowy

Pomijając fakt, że najczęstszym dodatkiem do tostów jest topiony żółty ser (zawierający dużo tłuszczu i mnóstwo kalorii), chleb tostowy dostępny w sklepach nie jest dobrym wyborem. Chleb tostowy to rodzaj białego pieczywa (a więc posiada wysoki indeks glikemiczny i powoduje tycie), które dodatkowo wzbogacane jest cukrem i margaryną (przez co chleb tostowy jest bardziej tuczący od zwykłego, białego chleba).
Ciemne pieczywo tostowe nie różni się praktycznie niczym od białego. Swój kolor zawdzięcza barwnikom, które mają dać poczucie, że pieczywo jest „zdrowe”. Dodatkowo taki „dietetyczny” chleb tostowy jest zwykle oprószony ziarnem, co dla większości ludzi wystarczy, by uznać go za zdrowy i dietetyczny produkt.

Chrupkie pieczywo

Chrupkie pieczywo jest zwykle kojarzone jako dietetyczne, ponieważ jedna kromka zawiera zaledwie 25 kcal (kromka zwykłego chleba to około 75 kcal, a więc 3 razy więcej). Należy jednak pamiętać, że niskokaloryczność chrupkiego pieczywa wynika z jego niewielkiej wagi. Jeśli zwrócimy uwagę na zawartość kalorii w 100 gramach produktu, okaże się, że chrupkie pieczywo zawiera dwa razy więcej kalorii niż to tradycyjne.
Mimo dużej zawartości kalorii w 100 gramach, chrupkie pieczywo jest zwykle bogate w błonnik, witaminy i minerały. Niewielka waga jednej kromki także jest atutem, ponieważ będąc na deficycie kalorycznym możemy zjeść więcej kanapeczek, nie dostarczając większej ilości kalorii.
Jeśli chrupkie pieczywo Wam smakuje, możecie jeść je z czystym sumieniem (pamiętając, by nie przekraczać zapotrzebowania kalorycznego). Jeśli jednak jecie je tylko dlatego, że jest „dietetyczne”, wybierzcie zwykły, razowy chleb.

Pieczywo razowe

Ciemne pieczywo jest bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B, posiada także dużo niższy indeks glikemiczny od pieczywa białego (dzięki czemu daje energie na długi czas i nie powoduje odkładania się tłuszczu). Podczas odchudzania chleb razowy jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika i wielu witamin. Warto zawierać go w swojej diecie, oczywiście cały czas pamiętając o zapotrzebowaniu kalorycznym. To, czy chudniemy, czy nie zależy od tego, czy trzymamy się swojego zapotrzebowania. W wyznaczaniu zapotrzebowania kalorycznego i codziennym pilnowaniu zjadanych kalorii bardzo pomocna jest aplikacja Dziennika kalorii, którą możecie wypróbować klikając w ten link >>.

      

         Dlaczego warto odchudzać się z Dziennikiem kalorii?

» Dziennik wyznaczy Twoje zapotrzebowanie kaloryczne
» Dziennik zliczy wszystkie kalorie i makroskładniki, które zjesz
» Dziennik nauczy Cię odchudzania wskazując czego jesz za dużo oraz mówiąc co warto zmienić, by osiągnąć zamierzony cel

Dowiedz się więcej o Dzienniku kalorii »

Jak rozpoznać prawdziwy, razowy chleb?
Na sklepowych półkach roi się od podróbek razowego chleba, które w rzeczywistości są zwykłym, białym chlebem zabarwionym na ciemny kolor i posypanym ziarnami. Prawdziwy razowy chleb będzie jednak zdecydowanie cięższy (ponieważ posiada dużo błonnika, który wiąże w nim wodę), oraz będzie wypiekany w formie (błonnik osłabia strukturę miękiszu chleba, dlatego chleb wysokobłonnikowy pieczony bez formy przypominałby placek). A jeśli chcecie upiec razowy chleb samemu, poniżej prezentuję przepis :)

Zachęcam do polubienia naszej strony na facebooku, by być na bieżąco. Warto także oznaczyć naszą stronę jako zaufaną, by otrzymywać powiadomienia o najnowszych wpisach i konkursach (jak to zrobić pokazuje grafika poniżej).

facebook klik

Przepis na pyszny chleb razowy:

Składniki:

Zaczyn:

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 50 g płatków owsianych
  • 320 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść pestek słonecznika, dyni, płatków owsianych (do posypania chleba)
  • olej (do posmarowania formy)
  • otręby lub mąka żytnia 720 (do wysypania formy)

Dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn:
Mąkę wymieszaj z wodą i zakwasem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:
Wymieszaj mąkę z solą, po czym dodaj wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrób jednolite ciasto, wsyp siemię, pestki i płatki, po czym powtórz wyrabiane. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm). Namoczoną łyżką lub dłonią wyrównaj wierzch, posyp pestkami słonecznika i płatkami. Przykryj i odstaw do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzej piekarnik do 230 st.C (góra + dół), spryskaj wodą i wstaw chleb. Piecz 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 st.C i piecz kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjmij z formy i ułóż na kratce do wystudzenia.

Komentarze

Share.

Comments are closed.