fbpx

Jak czytać etykiety produktów? Sprawdź, co jesz!

0

Problemy z otyłością spowodowane są najczęściej nieodpowiednim żywieniem. Nawet nie wiecie, jak często dajecie się nabrać robiąc zwykłe zakupy. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam na co warto zwrócić uwagę i jak czytać etykiety produktów. Zapraszam!

Czytanie etykiet może wydawać się trudne i nużące, lecz wystarczy trochę wprawy, by codziennie odkrywać nowe, zaskakujące fakty o produktach, które kupujecie od dawna (nie uwierzycie, jak wiele „oszukanych” produktów znajdziecie na sklepowych półkach). Jeśli nie przeraża Was to, że część produktów jest sztuczna i naszpikowana chemią to pamiętajcie, że takie produkty są także dużo bardziej tuczące od naturalnego, zdrowego i nisko przetworzonego jedzenia. Przeczytajcie więc dzisiejszy wpis uważnie.

Jak czytać etykiety?

  • Produkty produktopodobne

Na sklepowych półkach roi się od tzw. „produktów produktopodobnych”, czyli takich, które udają inny towar, będąc w rzeczywistości mieszaniną różnych zamienników (zwykle sztucznych, tańszych i mniej zdrowych). Ostatnio robiąc zakupy wrzuciłem do koszyka kostkę masła (spieszyłem się, więc wziąłem pierwszą z brzegu). Dopiero przy kasie zorientowałem się, że na kostce nie ma napisu „masło śmietankowe”, lecz „miks śmietankowy” (opakowanie do złudzenia przypominało masło, które zwykle kupuję). Czyli zamiast zwykłego masła, wrzuciłem do koszyka mieszaninę niezdrowych i tuczących tłuszczy roślinnych. Podobnie bywa w przypadku dżemów, serów, wędlin, parówek, soków… Warto więc zwracać uwagę na to, co jest napisane na opakowaniu.

  • Układ składników ma znaczenie

Niestety, sama nazwa na opakowaniu to zbyt mało, by odróżnić sztuczne produkty od tych naturalnych. Często różnice można dostrzec dopiero spoglądając na etykietę. Patrząc na listę składników, zwróćcie uwagę jakie składniki wypisane są jako pierwsze. Jeśli składnik jest pierwszy na liście oznacza to, że jest go w produkcie najwięcej (analogicznie, ostatniego jest najmniej).

  • Im mniej składników, tym lepiej

Ważna jest także ilość składników. Przyjmuje się, że zdrowe, naturalne produkty nie mają w swoim składzie więcej, niż 5 składników. Dlatego jeśli produkt który chcecie kupić ma długą listę składników, lepiej odłożyć go z powrotem na półkę.

  • Zawartość cukru (także ta ukryta)

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę spoglądając na etykietę produktu jest zawartość cukru. Jeśli cukier znajduje się na jednym z trzech pierwszych miejsc na liście składników, nie warto zwracać na niego uwagi. Dodatkowo w tabeli kalorii sprawdźcie, ile gram cukru jest zawarte w d]produkcie (5 gram to 1 łyżeczka). Przykładowo, „fit” batoniki zawierają od 5 do 7 łyżeczek cukru!

Niestety producenci szybko zorientowali się, że cukier w składzie produktu działa odstraszająco na klientów i zaczęli kombinować. Na etykietach cukier możemy zatem znaleźć pod różnymi nazwami (między innymi: fruktoza, glukoza, sacharoza, syrop fruktozowo-glukozowy, syrop glukozowy, syrop skrobiowy itd).

  • Jak rozumieć datę ważności

Na produktach spożywczych można znaleźć datę ważności w dwóch postaciach: „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”. Produkty oznaczone datą ważności „najlepiej spożyć przed” można spożywać nawet po upływie daty ważności. Nie są one niebezpieczne, po dacie przydatności mogą jedynie stracić niektóre walory smakowe (takie oznaczenia znajdziecie najczęściej na produktach suszonych, takich jak makaron, czy ryż).

Jeśli na produkcie widnieje data ważności oznaczona jako „należy spożyć do” oznacza to, że po dacie ważności produkt nie nadaje się już do spożycia (spożycie grozi zatruciem pokarmowym i innymi nieprzyjemnościami). Datę ważności w takiej postaci znajdziecie na produktach, które szybko się psują.

 

Jeśli chcecie zdrowo żyć i nie mieć problemów z otyłością, warto nauczyć się czytać etykiety produktów. Udostępnijcie wpis znajomym i polubcie mnie na facebooku, by nie przegapić kolejnych wpisów :)

Komentarze

Share.

Comments are closed.