FIT Przepis na… BEZGLUTENOWY chleb!

0

 Z pewnością dobrze wiecie, że tradycyjny, pszenny chleb nie jest zbyt zdrowy. Posiada on wysoki indeks glikemiczny, a jedząc go szybko nabieramy tłuszczu. Niestety, na sklepowych półkach ciężko znaleźć dobry, dietetyczny chlebek. Na szczęście można go upiec samemu! W dzisiejszym wpisie przepis na pyszny, bezglutenowy chleb. Zapraszam! :)

Chleb warto jeść…
Chleb to jedno z podstawowych źródeł węglowodanów złożonych, będących podstawą naszej diety. Węglowodany złożone dają nam energię, oraz uczucie sytości. Jeśli jednak chleb, który zjadamy upieczony jest z mąki pszennej, a dodatkowo wypełniony jest spulchniaczami, traci większość swoich zdrowotnych właściwości. Jedząc białe, puste pieczywo, dostępne w większości sklepów powodujemy odkładanie się tłuszczu w naszym ciele, a także „zaśmiecamy” swoje jelita, narażając się na problemy trawienne. Dużo lepiej (zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki) jest upiec własny chleb, do którego składniki wybierzemy samemu.

Dlaczego bezglutenowy chleb jest lepszy?
Chleb, na który przepis podaję poniżej nie zawiera mąki pszennej, dzięki czemu mogą go jeść także osoby nietolerujące glutenu. W jej miejsce wykorzystuję mąkę gryczaną, będącą doskonałym źródłem węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli unikasz jedzenia glutenu ze względów zdrowotnych, lub po prostu dbasz o swoją sylwetkę, bezglutenowy chleb będzie dla Ciebie idealny!

Przepis na bezglutenowy chleb:

Składniki:

  • dwie szklanki mąki gryczanej (500 g)
  • 2,5 szklanki ciepłej wody (625 ml)
  • pół kostki drożdży (50 g)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego

Sposób przygotowania:

Mąkę przesyp do miski, dodaj do niej ziarna. W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuść cukier i drożdże, odczekaj kilka chwil, po czym przelej powstałą mieszankę do mąki z ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, po czym wypełnij przygotowanym ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut w ciepłe miejsce (do wyrośnięcia). Piecz przez 45 minut w 190 stopniach.

Ile kalorii ma bezglutenowy chleb gryczany?

bezglutenowy chleb gryczany

Cały chleb (1265 gram) zawiera 1250 kcal. Jedna kromka (30 gram) zawiera 31 kcal, 2,2 g białka, 10 g węglowodanów i 0,9 g tłuszczy.

W 100 gramach: kalorie: 170 kcal, białko: 7 g, węglowodany: 31,6 g, tłuszcze: 2,8 g

Jak wkomponować bezglutenowy chleb w swoją dietę?
Mimo, iż bezglutenowy chleb jest znacznie lepszy od zwykłego (zarówno w kwestii zdrowotnej, jak i dietetycznej), samo jedzenie go nie sprawi, że Wasza sylwetka zmieni się na lepsze. Nie wystarczy jeść dietetycznych produktów, należy je jeść w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Bardzo łatwo :)

Kluczem do zgrabnej i szczupłej sylwetki jest jedzenie odpowiednich ilości kalorii, a także białek, węglowodanów i tłuszczy. Na pierwszy rzut oka może wydawać się to dość skomplikowane. W praktyce jest jednak bardzo proste. Wystarczy założyć swój Dziennik kalorii >>, wpisać dane dotyczące sylwetki, swój wiek, wzrost wagę i… to wszystko :) Aplikacja sama wyznaczy Wam wszystkie limity, oraz wskaże ile kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczy musicie jeść każdego dnia. Wy musicie tylko wprowadzać do aplikacji posiłki, które zjadacie i pilnować, by nie przekraczać limitów. Więcej o aplikacji Dziennika kalorii dowiecie się tutaj >>.

Załóż swój Dziennik kalorii »

Jeśli spodobał Ci się nasz przepis, koniecznie udostępnij go swoim znajomym na facebooku. Nie zapomnij też polubić naszej strony, by nie przegapić kolejnych, wartościowych artykułów! :)

Komentarze

Share.

Comments are closed.