fbpx

Dlaczego warto jeść miód Manuka?

0

Czym jest miód Manuka?
Jakie miody będzie można określić mianem miodów manuka? Do takiego określenia powołano na terenie Nowej Zelandii specjalną grupę, która miała określić produkty i ich kryteria, które mają być brane pod uwagę. Efektem pracy tej grupy są specjalnie przygotowane zasady, według których miody manuka to miody jednorodne wyłącznie z krzewów manuka, tworzone na terenie Nowej Zelandii i tworzone w okresie, który pokrywa się z czasem kwitnienia krzewów Manuka, powinny się charakteryzować aromatycznym zapachem, z wyczuwalną nutą wilgotnej ziemi i wrzosu a także ma mineralny lekko gorzki smak.

Pochodzenie
Zanim będziemy mogli się zająć właściwościami miodu trzeba mówić o jego pochodzeniu. Inaczej niż miody europejskie ten charakteryzuje się rdzennym pochodzeniem. Często określa się ten miód jako produkt regionalny Nowej Zelandii. Pochodzić będzie bowiem z nielicznych regionów, gdzie rosną krzewy herbaciane Manuka. Teoretycznie znajdują się na całej wyspie, ale najliczniej będą one do znalezienia na północy i południu wyspy na wybrzeżach.

Właściwości miodu Manuka
Produkt ten jest na całym świecie znany jako doskonały środek wzmacniający oraz antyseptyczny. To właśnie dzięki zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów Miód manuka stał się hitem wśród miodów. W roku 2007 została opracowana metoda, która pozwala określić dokładnie stężenie najcenniejszego składnika a więc methylglyoxalu ( Dowiedz się więcej na: https://naturaija.pl/miod-manuka). To ten wskaźnik będzie nam pokazywał jaki miód jest najlepszy i na jakie działanie danego produktu będziemy mogli liczyć. Im wyższe będzie stężenie tego składnika tym lepszy będzie miód i będzie charakteryzował się doskonalszym działaniem. W zwykłych europejskich miodach poziom MGO to do 10. A w miodzie Manuka będzie to nawet 550 i więcej. A wiec ta różnica będzie ogromna. Wszystkie partie tego produktu są bardzo dokładnie testowane i dzięki temu będzie można sprawdzić jaka jest ilość cennego składnika. Obecnie dostaniem następujące rodzaje: MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+

miód manuka

Nie powinniśmy patrzeć na niego jak na zwykły miód przy zakupie, ponieważ będzie mu bliżej do leku, ale nim tez nie jest. Jest to według przygotowanej definicji żywność funkcjonalna. Wysokie stężenie MGO sprawia, że miody mają wielkie właściwości terapeutyczne i wpływają na odporność naszego organizmu.

Jak stosować miód manuka
Mimo, że miód Manuka jest bardzo często postrzegany jako lek to nim nie jest. Mimo wspaniałych właściwości należy go potraktować jako produkt spożywczy, a co za tym idzie nie dotyczą go zalecenia dziennego spożycia czy tez dawkowania określone. Ogólnie przyjmuje się, że dobrze będzie spozywać 2-3 łyżeczki tego produktu rano na czczo. Niektórzy mówią, że można taką dawkę podzielić na dwie i dawać jej część rano i część wieczorami. Niekiedy miód można również rozpuścić w miodzie. Około 500 gram miodu powinno nam starczyć na około miesiąc. I to właśnie miesiąc to okres, który pozwoli nam zobaczyć zbawienne działanie miodu na nasz organizm. Wtedy uda się nam go wykorzystać dla naszego dobra.

Komentarze

Share.

Comments are closed.