Cukrzyca – czym się objawia i jak jej unikać?

0

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, która coraz częściej występuje u dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych. Prawidłowa farmakoterapia w połączeniu z odpowiednim leczeniem dietetycznym, pozwala na utrzymanie właściwego stężenia glukozy w surowicy krwi oraz poprawia jakość życia chorego. Poniżej przedstawiamy ważne informacje dotyczące cukrzycy (oraz tego jak się przed nią uchronić).

Czym jest cukrzyca i jakie są jej objawy?
Cukrzyca jest określana jako grupa chorób metabolicznych, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy w surowicy krwi. Wyróżnia się kilka typów cukrzycy. Do najczęstszych należą cukrzyca typu 1 oraz 2. Cukrzyca typu 1 jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, co oznacza, że organizm sam produkuje przeciwciała skierowane przeciwko własnym komórkom. Ten typ cukrzycy dotyczy głównie osób młodych <30- tego roku życia. Najczęstszą postacią cukrzycy jest jednak cukrzyca typu 2, która występuje u ok. 80-90% wszystkich przypadków zachorowań. W cukrzycy dochodzi do upośledzenia produkcji insuliny przez komórki β trzustki, dlatego też zaburzona jest regulacja poziomu cukru w surowicy krwi. Klasyczne objawy cukrzycy to m.in. wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, stany zapalne narządów moczowo-płciowych oraz ogólne osłabienie. Warto podkreślić, że u chorych z cukrzycą typu 1 dochodzi do zmniejszenia masy ciała, a u osób z cukrzycą typu 2 zazwyczaj obserwuje się nadwagę lub otyłość.

Jak można zdiagnozować cukrzycę?
Istnieje kilka metod diagnostycznych cukrzycy. Najczęściej oznacza się stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej na czczo. Badanie należy przeprowadzić 2-krotnie. Cukrzycę rozpoznaje się gdy stężenie glukozy wynosi ≥126 mg/dl. Kolejnym badaniem jest test doustnego obciążenia glukozy (OGTT, ang. Oral Glucose Tolerance Test), który polega na ocenie glikemii na czczo oraz po 2 godzinach od spożycia 75 g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Cukrzycę rozpoznaje się, gdy oczekiwana wartość wynosi ≥200 mg/dl.

Jak wygląda leczenie cukrzycy?
Leczenie cukrzycy to nie tylko farmakoterapia, ale także dietoterapia. Leczenie dietetyczne ma na celu utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy w surowicy krwi oraz redukcję masy ciała w przypadku chorych z nadwagą lub otyłością. Dla osób z cukrzycą zaleca się racjonalną dietę opartą na produktach o niskim indeksie glikemicznym, czyli takim, po zjedzeniu których nie obserwuje się gwałtownego wzrostu stężenia glukozy w surowicy krwi (więcej o produktach o niskim indeksie glikemicznym napisaliśmy w tym wpisie >>). Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone, takie jak ryż brązowy, kasze oraz pieczywo i makarony pełnoziarniste. Należy wyeliminować cukier, słodycze i słodkie napoje (sprawdź, ile cukru skrywają w sobie popularne napoje >>). Źródłem białka powinno być ryby, chude mięso oraz produkty mleczne, np. twaróg, kefir, maślanka. Wartość energetyczna diety zależy od rodzaju pracy oraz aktywności fizycznej chorego. Średnio przyjmuje się 35 kcal/ kg należnej masy ciała/ dobę dla osób regularnie ćwiczących. Jednak jest to wartość umowna i jeżeli nie wiesz jaka kaloryczność jadłospisu będzie dla ciebie najlepsza, możesz skorzystać z pomocy naszych dietetyków, którzy układają indywidualne diety (indywidualną dietę możesz zamówić tutaj >>). Pamiętaj, że przestrzeganie zaleceń żywieniowych pozwala na uregulowanie gospodarki węglowodanowej, a zatem łatwiejsze leczenie cukrzycy.

Zamów indywidualną dietę »

Jakie są powikłania cukrzycy?
Powikłania cukrzycy dzieli się na ostre i przewlekłe. Do powikłań ostrych zalicza się hipoglikemię oraz kwasicę i śpiączkę ketonową. W hipoglikemii dochodzi do znacznego zmniejszenia stężenia glukozy w surowicy krwi (<55 mg/dl). Przyczyną takiego stanu może być zła dawka leku przeciwcukrzycowego, intensywny wysiłek fizyczny oraz zbyt małe dostarczenie energii. Kwasica i śpiączka ketonowa jest bardziej niebezpieczna niż sama hipoglikemia, ponieważ prowadzi do znacznych zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej i wymaga hospitalizacji. Natomiast powikłania przewlekłe cukrzycy to uszkodzenie nerek (nefropatia) i oczu (retinopatia). Warto podkreślić, że cukrzyca zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca aż 6-krotnie, a wszystkie powikłania pogarszają jakość życia chorego.

Czy można uchronić się przed cukrzycą?
Cukrzyca typu 1 w małym stopniu zależy od prowadzonego stylu życia. Natomiast zdecydowanie można uchronić się przed cukrzycą typu 2, która najczęściej występuje u osób z nadwagą lub otyłością. Jeżeli chcesz zmniejszyć ryzyko rozwinięcia cukrzycy, to utrzymuj prawidłową masę ciała, spożywaj regularne posiłki w ciągu dnia, zadbaj o systematyczną aktywność fizyczną, unikaj cukru i słodyczy oraz słodkich napojów. Jeśli zdrowe, dietetyczne jedzenie stanowi dla Ciebie problem, z pewnością pomoże Ci w tym nasza aplikacja dietetyczna (więcej o naszej aplikacji dietetycznej dowiesz się tutaj >>).

Wypróbuj aplikację dietetyczną »

Nie zapomnij polubić nas na facebooku, by nie przegapić kolejnych wartościowych artykułów! Warto także zapisać się na nasz newsletter (po prawej stronie), gdzie co jakiś czas wysyłamy wiadomości „ekstra” :)

Komentarze

Share.

Comments are closed.