Choroby układu pokarmowego – powodujące tycie!

0

Choroby układu pokarmowego są częstą przyczyną problemów z wagą. Sprawdź, czy nie dotyczą również Ciebie:

Jeśli masz tendencje do tycia, oraz mimo wielu starań wciąż nie udaje Ci się schudnąć – bardzo możliwe, że cierpisz na którąś z chorób układu pokarmowego. Zerknij na opisy poszczególnych chorób (poniżej) i sprawdź, czy nie dotyczą one Ciebie!

Znalezione obrazy dla zapytania problemy z wagąW ostatnich dniach uczestniczyłam w konferencji żywieniowej organizowanej przez #FoodForum, dotyczącej chorób cywilizacyjnych (których dużą część stanowią choroby układu pokarmowego). Okazuje się, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat ilość osób dotkniętych przez choroby tego typu zwiększyła się kilkukrotnie! (co gorsza – ponad połowa osób chorych nie zdaje sobie z tego sprawy – tłumacząc swoje problemy „wolnym metabolizmem” lub „złymi genami”)

 

Jakie objawy świadczą o problemach układu pokarmowego?

choroby układu pokarmowego - nietolerancja laktozy, celiakia, hashimotoJeśli łatwo przybierasz na wadze, a zrzucenie przybranych kilogramów stanowi dla Ciebie duży problem (pomimo ćwiczeń i stosowania diet) – możliwe, że przyczyną Twoich problemów jest któraś z chorób układu pokarmowego. Innymi objawami, które mogą świadczyć o takich problemach są na przykład:

  • częste uczucie senności,
  • brak energii,
  • uczucie zimna (szczególnie w okolicach dłoni i stóp),
  • wzmożona potliwość / brak pocenia,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha itd. (szczegółowe objawy poszczególnych chorób oraz sposoby leczenia opisuję poniżej)

 

 

Choroby układu pokarmowego:

  • Niedoczynność tarczycy

Osoby dotknięte niedoczynnością tarczycy (oraz niedoborem hormonów tarczycy) często skarżą się na problemy z tyciem i brak efektów odchudzania. Osoby o tych dolegliwościach są silnie narażone na zwiększone odkładanie się tłuszczu i mają problemy z jego spalaniem. Sposobem na „uśpienie” niechcianych dolegliwości jest odpowiednio ułożona dieta – w której nie może zabraknąć składników niezbędnych do produkcji hormonów tarczycowych – jodu, selenu, cynku i żelaza (więcej o tym, jak powinna wyglądać dieta dla osób z zaburzeniami hormonów tarczycy dowiesz się tutaj >>).

niedoczynność tarczycy, niedobór hormonów tarczycy, choroba hashimoto

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze hormonów tarczycy:
– zaparcia,
– przyrost masy ciała,
– zwiększenie apetytu,
– uczucie zimna,
– senność,
– apatia,
– problemy z pamięcią

Jak jeść, by uniknąć wzrostu wagi?
Osoby dotknięte niedoczynnością tarczycy powinny zwracać szczególną uwagę na kaloryczność swojej diety, trzymać się zasad zdrowego odżywiania, jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym (unikając tych o wysokim IG) oraz nie dopuszczać do niskiej podaży jodu, selenu, cynku i żelaza.

By zachować szczupłą sylwetkę konieczne może być zastosowanie specjalnej diety odchudzającej dla osób z niedoczynnością tarczycy – taką dietę możesz zamówić tutaj >>.

Przejdź do diety »

  • Nietolerancja laktozy

Laktoza to cukier znajdujący się w mleku i wszystkich jego przetworach – jogurtach, kefirach, serach czy maśle. Według ostatnich badań, aż 70% osób dorosłych cierpi na zaburzenia trawienia laktozy, choć większość nie zdaje sobie z tego sprawy (u części osób symptomy nie są na tyle silne, by skłonić chorego do wykonania badań). Zaburzenia trawienia laktozy stwarzają poczucie dyskomfortu, są też przyczyną wielu niedoborów w organizmie. Jeśli osoba dotknięta nietolerancją laktozy nie trzyma się odpowiedniej diety, może również mieć problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (sprawdź jak powinna wyglądać dieta osoby z nietolerancją laktozy >>)

nietolerancja laktozy

Objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji laktozy:
– wzdęcia,
– bóle brzucha,
– nadmierne gazy,
– biegunki

Jak jeść podczas nietolerancji laktozy?
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy powinny w zupełności wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające laktozę (czyli mleko i wszystkie jego przetwory). Dodatkowo należy zadbać o uzupełnienie substancji odżywczych, które są dostarczane do naszego organizmu wraz z produktami zawierającymi laktozę (czyli wapń i szereg innych mikroskładników).

Jeśli nie wiesz, czy Twój organizm prawidłowo trawi laktozę, zastosuj dietę dla osób o nietolerancji laktozy (znajdziesz ją tutaj >>). Jeśli po kilku tygodniach Twoje dolegliwości ustąpią – możesz odetchnąć z ulgą :)

Przejdź do diety bez laktozy »

  • Cukrzyca (lub stan przedcukrzycowy)

Zarówno osoby z cukrzycą, jak i zagrożone nią powinny zwracać szczególną uwagę na to, jakie dania i produkty spożywają. Istnieje lista produktów, które osoby zagrożone cukrzycą powinny spożywać, oraz lista takich produktów, które są zakazane dla osób chorych na cukrzycę (więcej o tym co jeść, a czego nie znajdziesz tutaj >>).

Znalezione obrazy dla zapytania cukrzyca

Objawy, które mogą świadczyć o cukrzycy (bądź stanie przedcukrzycowym):
– wzmożone pragnienie,
– wielomocz,
– częste oddawanie moczu w nocy,
– zaburzenia masy ciała,
– zmęczenie i osłabienie,
– skurcze mięśni (najczęściej łydek),
– zaburzenia rytmu serca,
– głęboki oddech

Jak jeść podczas cukrzycy – by uniknąć otyłości:
Osoby chore na cukrzyce, oraz te mające predyspozycje do niej powinny żywić się w odpowiedni, przemyślany sposób. Najlepszym sposobem na pozbycie się negatywnego wpływu cukrzycy na nasze życie (i sylwetkę) jest stosowanie tzw. diety cukrzycowej. By dieta cukrzycowa przynosiła oczekiwane rezultaty, oraz była bezpieczna dla zdrowia, powinna być układana przez doświadczonego dietetyka. (dietę cukrzycową możesz zamówić tutaj >>)

Cukrzyca lub stan przedcukrzycowy wcale nie skazuje Cię na otyłość. Wystarczy zastosować odpowiednią dietę dla cukrzyków :)

Przejdź do diety dla cukrzyków »

  • Podwyższony cholesterol

Sposób odżywiania jest jednym z kluczowych czynników wpływających na stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Niektóre składniki żywności mają zdolność je obniżać, inne przeciwnie – znacząco podwyższać. Właśnie dlatego stosowanie odpowiedniej diety jest podstawową metodą leczenia zaburzeń lipidowych, którą powinien stosować każdy pacjent.

podwyższony cholesterol

Na problemy z cholesterolem narażone są osoby, które:
– niezdrowo się odżywiają,
– są mało aktywne fizycznie,
– palą, lub są narażone na bierne palenie

Podwyższony cholesterol – jak go uniknąć?
Zarówno osoby które chcą uniknąć problemów z cholesterolem, jak również te, które problem podwyższonego stężenia cholesterolu już dopadł – powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Więcej o tym, jak powinna wyglądać taka dieta dowiesz się tutaj >>.

Dieta na podwyższony cholesterol »

  • Zaparcia

Zaparcia to dolegliwości dotykające bardzo wiele osób. Nie należą może do grupy najgroźniejszych chorób układu pokarmowego, mimo to potrafią mocno uprzykrzyć życie osobom, które na co dzień muszą się z nimi zmagać.

zaparcia

Częste, nieleczone zaparcia mogą prowadzić do takich dolegliwości jak:
– hemoroidy,
– uchyłki jelita grubego,
– rak jelita grubego,
– zapalenie jelit

Leczenie zaparć polega na ułożeniu odpowiedniej diety bogatej w błonnik, oczyszczającej organizm z toksyn. Więcej o diecie dla osób mających problem z zaparciami dowiesz się tutaj >>.

Dieta na zaparcia »

„A co, jeśli nie wiem jaka dieta odchudzająca jest dla mnie odpowiednia?”

Jeśli nie wiesz jaka dieta jest dla Ciebie odpowiednia, wybierz dietę naszej dietetyk Ani (znajdziesz ją tutaj >>) i zaznacz pakiet GOLD (dla osób z zaburzeniami pokarmowymi). Nasza dietetyk przeanalizuje Twoją sytuację, sprawdzi które choroby układu pokarmowego Ciebie dotyczą (i czy w ogóle) i ułoży dla Ciebie odpowiednią dietę :)

Zamów dietę od naszego dietetyka »

Nie zapomnij polubić nas na Facebooku, by być na bieżąco z nowymi wpisami!

Komentarze

Share.

Comments are closed.